Thursday, November 14, 2019

Postul Nasterii Domnului 2019


             Postul Nasterii Domnului


         Iata ca azi este Lasata Secului si maine incepe postul Nasterii Domnului. Cu ajutorul lui Dumnezeu vreau sa incerc si eu sa tin acest post, primul post in adevaratul sens al cuvantului caci am mai tinut post alimentar cand m-am convertit la crestinsim in urma cu ceva ani.
Din cauza problemelor mele de sanatate nu o sa pot tine postul alimentar ca la carte dar oricum scopul in sine al postului nu e infranarea de la alimentele de frupt, ci infranarea alimentara este un mijloc prin care ne ajutam sa tinem postul duhovnicesc.
Eu voi tine postul cu ulei, asta daca voi reusi pentru ca e posibil sa am nevoie de proteine animale. O sa incerc sa mananc de post cu ulei si functie de cum ma voi simti voi continua sau voi tine postul doar miercurea si vinerea.
De postit vreau insa sa postesc de desertaciunea acestei lumi, de tehnologie, de vorba multa, de ganduri lumesti.
Am avut o cadere duhovniceasca si chiar ma bucur de acest post ca sa ma ajute si sa ma intareasca duhovniceste. Cat de usor este sa ma ratacesc, fara sa imi dau seama, totul parand nevinovat la suprafata dar lucrand in profunzime la despartirea de Dumnezeu.


In acest post vreau sa:

- ma rog mai mult, sa includ in rugaciune Paraclisul Maicii Domnului.

-sa citesc Sf Evanghelii, mai cu seama cuvintele lui Iisus. Sf Ioan Gura de Aur ne sfatuieste sa citim in permanenta cuvintele Mantuitorului caci in ele este viata.

-sa citesc mai mult carti duhovnicesti, acum citesc Sf Ioan Gura de Aur- Cuvinte de aur vol 3, Nunta, familia si problemele lor.


-sa tin casa curata si ordonata, intr-o casa dezordonata mintea nu are cum sa fie ordonata.


-sa merg cat de des pot la Slujba Vecerniei si la moastele Sf Dionisie.


-sa vorbesc cat mai putin, strictul necesar si sa nu imi dau cu parerea neintrebata, sa nu ofer sfaturi nesolicitate, sa nu indrept greselile altora ci sa imi canalizez atentia spre greselile mele si indreptarea lor. 


-sa folosesc internetul doar o data pe saptamana, voi sterge aplicatia FB de pe telefon ca sa nu am ispita cand folosesc aplicatii ortodoxe.


-sa incerc sa am doar ganduri pozitive crestinesti conform acestui indemn apostolic:
" Incolo, fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna, si orice lauda, aceea sa va insufleteasca."


-mancarea sa imi fie pentru supravietuire si nu pentru ghiftuire.

Va doresc un post binecuvantat care sa va ajute duhovniceste! Doamne ajuta!
6 comments:

 1. Asa sati ajute Dumnezeu...sunt MULTE feluri de mincaruri de post....sa ne punem nadejdea. Domnul Pune restul...post binecuvintat si un bagaj de fapte bune ....

  ReplyDelete
 2. Liniște duhovniceasca, Luiza!
  Fie ca Bunul Dumnezeu sa îți dăruiască foloasele sufletești de care ai nevoie!
  Te îmbrățișez! ❤️❤️🙏🙏🙏

  ReplyDelete
  Replies
  1. Multumesc, la fel iti doresc si eu, draga mea.
   Pupici!

   Delete