Friday, May 27, 2022

La mănăstirea Sf Gheorghe (5)


 

Maslin înflorit!


Am fost iar la mănăstirea Sf Gheorghe.
Merg acolo săptămânal, particip la vecernie, apoi se serveste masa de seara, apoi particip la pavecernita. 
Ieri părintele Joshua a venit și m-a invitat la masa. De fiecare dată când mă invită merg si mănânc cu ei cu drag, nu pentru mâncare, care e mereu delicioasă, ci pentru rugăciunile și binecuvântarile din timpul mesei.
Ieri au fost multi străini, au fost și călugări din statele unite. La slujba s-a cântat un pic în engleză și Tatăl Nostru s-a spus în engleză. Pentru mine a fost o mare bucurie să aud slujire și în engleză.
După slujba am intalnit o româncă aflată in vacanta aici cu soțul belgian. Ne-a auzit pe mine si pe părintele roman vorbind romaneste și a venit sa vorbeasca cu noi. O surpriză plăcută deoarece multi romani, din pacate, strâmbă din nas cand vad alti romani.

Ieri m-am spovedit, mi-a fost greu sa mărturisesc anumite pacate, nu am înălțimea duhovnicească sa pot depăși anxietatea la gandul cum ma va percepe preotul după ce va auzi toate mizeriile mele. Sunt tot un om care vrea să pară ceea ce nu este. De multe ori nici in inima mea nu recunosc ca sunt o păcătoasă, cu atât mai mult în fața altora. 
Multumesc lui Dumnezeu ca m-a ajutat sa merg pana la capat cu spovedania. Duminică ma împărtășesc!

Dar totusi ceva se intampla, incep incet-incet sa conștientizez condiția mea de om păcătos și incep sa realizez ca nu imi pot pune nădejdea în forțele mele pentru a depăși păcatul.
Viata m-a invatat din frageda pruncie ca nu pot avea incredere in nimeni si ca singura persoana pe care ma pot baza sunt eu.
Ei bine, acum s-a produs o scindare în insasi eul meu cel mai lăuntric si incep sa bajbai în realizarea ca nu, nu ma pot baza pe mine.
Lipsa mea de incredere s-a manifestat în insasi lipsa de incredere in Dumnezeu. Nu am avut modele de la care sa învăț ce inseamna încrederea și mi-a fost imposibil să încep să mă incred în Dumnezeu, sa il percep ca pe un părinte bun, sa alerg la El cand am vreun necaz, dar și cand am o bucurie. 
Dumnezeu însă lucrează minunat, gentil, fără să forțeze și fără să grăbească lucrurile.
Incet-incet incep sa am incredere in El. Stiu sigur ca asta nu este lucrarea mea si ca nu as fi reusit acest lucru prin propriile puteri.
Deși imi dau seama ca am parcurs o bucata din drum, mi se pare ca tot la început sunt. Desi incep sa am o înțelegere mai profundă despre Dumnezeu, simt ca tot nu inteleg nimic.

Poate ca am nevoie de acest proces de schimbare lent, poate o schimbare brusca în insasi miezul ființei mele nu ar produce efectul dorit, dimpotrivă. În natură toate lucrurile bune necesita timp, asa și cu schimbarea sufletului.
Încep să cuget la idea ca cineva ma iubeste nu pentru meritele mele, nu pentru frumusețea mea, nu pentru inteligenta mea, nu pentru tot ceea ce am facut eu, ci pentru ca a iubi necondiționat este însăși esența Lui Dumnezeu.

Desi incep sa constentizez aceste lucruri, care sunt în directa opoziție cu tot balastul acumulat în subconștientul meu, totuși nu pot simti aceste lucruri, deocamdată doar le pot gândi, poate cumva și simti, într-un mod rudimentar; iar însăși cugetarea la aceste lucruri inca nu este una limpede, ci mai degrabă ca si cum as privi în apa, lucrurile nu sunt deloc clare dar lumina pătrunde și se vede chiar și din apa.
2 comments:

 1. Imaginile pe care le-ai ales sunt minunate! Se simte caldura! (la propriu 😊 si la figurat) ❤️
  Interesante florile de maslin! Ori am mai vazut (in poze) ori seamana cu ceva ce-am vazut. Pare ca acest maslin va avea masline, nu gluma! 😊

  Vei avea puterea de a continua drumul si vei avea succes. Este ceea ce cred, este ceea ce iti doresc!
  Te imbratisez cu drag! 💕

  ReplyDelete
 2. Poate chiar gandurile si trairile ce le ai acum fac parte din lucrarea Lui, si asta e inceputul! Ai rabdare cu tine!

  ReplyDelete